top of page
Поиск
  • Фото автораkzdoperlyna

Як використовувати Mindfulness в роботі з дітьми?

Mindfulness є мистецтвом управління увагою. Це ефективний метод тренування уваги, навичок усвідомленості, управління стресом і формування життєстійкості.


Техніка «Послухай тишу з закритими очима».

Дитині пропонують закрити очі і дві хвилини послухати звуки навколо. Потім потрібно розповісти про те, що почула. Під час виконання цієї вправи можна помітити досить цікаві звуки, які раніше не помічали.


Техніка «Релаксація з читанням оповідання» - це медитація-візуалізація. Дитину просять закрити очі і читають їй розповідь для релаксації. Пропоную текст для релаксації: «Сядь зручно, закрий очі. Зроби повільний вдох, видих. Вдох видих. Вдох видих. Зараз ми з тобою вирушимо в подорож до казкової країни. Туди ми полетимо на нашому космічному кораблі. Зайди в корабель і займи своє місце. Ти - головний пілот корабля. Стисни в руках штурвал. Тримай міцно-міцно, на злеті потрібно багато сил! Сильно натисни ногами на педалі! Молодець! Ми злетіли! Тепер відпусти штурвал і педалі і розслаб руки і ноги. Зроби повільний вдох, видих. Вдох видих. Вдох видих. Ми злетіли і потрапили у невагомість. Відчуй, як легко стало тілу, руки легкі і невагомі, ноги легкі і невагомі. Ось ми прилетіли в нашу казкову країну. Вийди з корабля. Подивися як красиво навколо! Навколо ростуть казкові рослини незвичайної форми. Віє приємний легкий вітерець, гріє ласкаве сонце. Ти лягаєш на галявинці і насолоджуєшся тишею і спокоєм. Навколо літають красиві метелики. Розглянь якого вони кольору: знайди червоного метелика, а тепер знайди жовтого метелика, тепер знайди синього, помаранчевого. А тепер подивися які квіти ростуть навколо. Знайди червону квітку, а тепер знайди жовту, синю, помаранчеву. Зроби повільний вдох, видих. Вдох видих. Вдох видих. Запам'ятай це відчуття спокою, умиротворення і щастя, яке ти відчуваєш в казковій країні. Зроби повільний вдох, видих. Вдох видих. Вдох видих. Пора повертатися в реальний світ. Повільно відкрий очі».


Техніка «Знайди маленький предмет». Її можна використовувати, коли дитина відчуває виражені негативні емоції, щоб швидше нормалізувати стан. Потрібно поставити стопи на землю (або на підлогу) - відчути ногами опору. Потім подивитися навколо і знайти який-небудь маленький предмет навколо. Наприклад, якщо ви перебуваєте на вулиці, то можна знайти квітку в траві. Далі потрібно відповісти на питання: Якого кольору квітка якої форми Що це за квітка Чи є поруч ще квіти Чи є вкраплення іншого кольору Тобто постаратися максимально докладно описати невеликий предмет. Зробіть кілька повільних, глибоких актів дихання.

Ці техніки прості в застосуванні, і їх з успіхом можна застосовувати і для дорослих.



1 просмотр0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все
bottom of page