top of page
Поиск
  • Фото автораkzdoperlyna

Методи психологічної допомоги дитині при психотравмі

Як позбутися наслідків дитячих психологічних травм? У більшості випадків дитині допомагають такі методи психологічної роботи:

1. Різні види арт-терапії. У малюнках, казках, ліплення малюк звільняється від негативних емоцій, промовляє свої почуття, має можливість подивитися на ситуацію з різних сторін.

2. Пісочна терапія. Дозволяє розслабитися, встати на місце інших учасників подій, програти різні варіанти вирішення тієї чи іншої ситуації.

3. Групова робота. Підходить для дітей старше 10 років. Дитина, побачивши, що травматичні ситуації довелося пережити не лише їм, відчуває психологічну підтримку і стає більш впевненою у собі.

4. Поведінкова терапія. Допомагає малюкові закріпити в поведінці способи запобігання травмування. Наприклад, дитина вчиться протистояти кривдникам, що використовують психологічне насильство.

5. Когнітивна терапія. Дозволяє дитині навчитися ставити когнітивні процеси вище емоційних, в результаті чого вона стає менш чутливою до психологічних травм.

Не варто намагатися позбутися від дитячих психологічних травм самостійно при відсутності необхідного психологічного досвіду, так як це може лише погіршити ситуацію.

Головне побажання для батьків - берегти психіку своєї дитини з самого раннього дитинства. Постаратися вибудувати з нею таку стратегію поведінки, при якій малюк буде відчувати себе комфортно: • відчуватиме себе коханою і потрібною; • не відчуватиме приниження; • не буде піддаватися психологічному і фізичному насильству; • знати, що практично будь-яку проблему можна вирішити спільно з близькими людьми. Непогано навчити дитину висловлювати свої почуття: «я злюся», «мені сумно», «я сумую», щоб в разі виникнення психотравмуючої ситуації вона могла висловити все, що переживає. Це допоможе позбутися від зайвої напруги.


3 просмотра0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все
bottom of page